Mennyi garancia van a klímára?

Az olyan tartós fogyasztási cikkek szavatosságát és jótállását mint a légkondicionálók, 2021. január elsejétől, a 270/2020.(VI. 12.) Kormány rendelet, és a 18/2020.(VI. 12.) ITM rendelet szabályozza. 2021-től nincs olyan jogi fogalom, hogy garancia, helyette szavatosság és jótállás van, az eddigiekhez képest, a fogyasztók számára kedvezőbb feltételekkel. A törvényileg kötelező jótállás időtartamát az ár függvényében, sávosan határozták meg:

 • 10.000 - 100.000 Ft között 1 év kötelező jótállás
 • 100.000 - 250.000 Ft között 2 év kötelező jótállás
 • 250.000 Ft felett 3 év kötelező jótállás

Szerencsére a klímák esetében egy nagyon kedvező piaci verseny alakult ki a jótállási idő kitolására, így bizonyos márkák esetében akár 10 év extra jótállásra is számíthat, ha betartja a forgalmazó által szabott feltételeket. Mivel a forgalmazó önszántából adja a meghosszabbított jótállási időt, így megteheti, hogy extra feltételeket szab. A jótálási feltételek márkánként, kereskedőnként és akciós időszakonként is változhatnak, így ennek érdemes utána nézni a klíma kiválasztása előtt. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • A telepítést, kizárólag regisztrált klímaszerelő végezheti, szabályos beüzemeléssel, számlával igazolva.
 • Számlával igazolt rendszeres karbantartás.
 • Előfordulhat, hogy csak magánszemélyeknek jár az kiterjesztett garancia, így a cégre vásárolt klímákra csak a kötelező garanciát adják.

A klímaszerelő által adott jótállás

Ajánlott annál a klímaszerelőnél megvásárolni a klímát aki telepíteni fogja, mert így a termékszavatosság, a termékre és a szerelési szolgáltatásra adott jótállás és az alkatrész utánpótlás megoldása egy kézben vannak.

A klímaszerelő vállalása meghibásodás esetén:

 • kiszáll a helyszínre,ap megállítja a hibát, megrendeli az alkatrészt a forgalmazótól, majd újra kiszáll a helyszínre és kicseréli a hibás alkatrészt.

A fűtésre is használt klímák sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint amit a csak hűtésre használnak, így az amortizációjuk is nagyobb. Ezért nagyobb eséllyel lesz szükség a garancia érvényesítésére.

Rendszeres karbantartáshoz kötött jótállás

Az adott márka forgalmazója általában évi egy karbantartáshoz köti a meghosszabbított jótállást. A klímaszerelő viszont megteheti, hogy bizonyos esetekben évi két karbantartást ír elő és ennek elmaradása esetén nem vállalja a törvényileg előírtnál hosszabb jótállást.

5 éves telepítői garancia feltételei:

 • A telepítést, kizárólag Termo klímatechnkia munkatársa végezheti, szabályos beüzemeléssel, számlával igazolva.
 • A termék használója, az évi minimális, az üzembe helyező, és a későbbi karbantartó által előírt és a beüzemelési munkalapon rögzített számú karbantartást igazolni tudja.

Kiterjesztett garancia:

A kiterjesztett garanca érvényesítéséhez előzetes internetes regisztráció szükséges a készükék gyártójánál! Ezt az alábbi linkeken elvégezheti:

 • Fujitsu Klímaregisztráció
 • Fisher Klímaregisztráció 
 • Gree Klímaregisztráció